Składniki:
królik o wadze ok. 1 kg
1 średnia cebula
1/2 szklanki mąki
1,5 szklanki wody
1,5 octu jabłkowego
1 łyżeczka goździków
3 liście laurowe
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki cukru
1/8 łyżeczki ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj ze sobą ocet, wodę, przyprawy, zioła i cebulę. Umieść kawałki królika w tak przygotowanej marynacie i odstaw do lodówki na co najmniej 12
godzin.
2. Po upływie tego czasu wyjmij królika z marynaty i osusz go.
3. Obtocz królika w mące i podsmaż aż do uzyskania przyrumienionej panierki.
4. Odlej zbędny olej z patelni. Dolej marynaty i duś królika na wolnym ogniu ok. 1 godziny, do czasu gdy będzie miękki.
5. Zdejmij królika z patelni. Teraz możesz przygotować sos z pozostałej marynaty. Dosyp do niej mąkę i goździki. Wymieszaj.
Gotowe!
0 komentarze:
Prześlij komentarz