tag:blogger.com,1999:blog-81160995261255531392024-02-20T00:06:45.682-08:00Królik przepisyPrzepisy na pyszne potrawy z królika. Blog o tym jak przyrządzać dania z królikiem, by smakowały idealnie.Unknownnoreply@blogger.comBlogger13125tag:blogger.com,1999:blog-8116099526125553139.post-89489479156071277152012-01-03T14:27:00.001-08:002012-01-03T14:30:46.655-08:00Królik z cynamonemSkładniki:<br />1 królik<br />1/4 szklanki roztopionego masła<br />2 łyżki smalcu<br />1 łyżka cynamonu<br />1 łyżka gałki muszkatułowej<br />2 łyżki chrzanu<br /><br />Sposób przygotowania:<br />1. Podziel królika na mniejsze części. Usmaż go na maśle i smalcu. <br />2. Przełóż królika do żaroodpornego naczynia i zalej sokami z patelni.<br />3. Wymieszaj przyprawy z 1/2 szklanki wody i zalej tak przygotowaną miksturą mięso.<br />4. Wstaw naczynie do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 40 minut.<br /><br />Mojej rodzinie najlepiej smakuje z ryżem :)Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8116099526125553139.post-10912741949478868382012-01-02T15:37:00.000-08:002012-01-02T15:39:02.999-08:00Królik po włoskuSkładniki:<br />1 królik<br />czerwone wino<br />4 łyżki masła<br />2 średnie cebule, krojone w plastry<br />3 łyżki mąki<br />1 1/2 szklanki wody<br />1 puszka grzybów<br />1 łyżeczka soli<br />1/4 łyżeczki pieprzu<br />1 liść laurowy<br />1/2 łyżeczki pietruszki<br />1/4 łyżeczki oregano<br />1/4 łyżeczki tymianku<br /><br />Sposob przygotowania:<br />1. Pokrój królika na mniejsze kawałki, zalej winem i odstaw do lodówki na noc.<br />2. Rozpuść masło w garnku, dodaj cebulę i gotuj, dopóki cebula nie stanie się miękka.<br />3. Dodaj mąkę i 1 szklankę marynaty, w której leżał królik, i wymieszaj. Dodaj wodę, grzyby, resztę marynaty, sól, pieprz i zioła. Zagotuj zawartość garnka, dodaj mięso z królika i trzymaj na wolnym ogniu jeszcze przez 1,5 godziny.<br /><br />Smacznego!Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8116099526125553139.post-32139593374600851892011-12-26T05:47:00.000-08:002011-12-26T05:48:47.632-08:00Królik marynowanySkładniki:<br />2 kg mięsa z królika<br />1 1/2 szklanki czerwonego wina<br />1 szklanka oleju do smażenia<br />2 łyżki siekanej cebuli<br />1/4 łyżeczki pieprzu cayenne<br /><br />1. Ułóż królika w płytkim naczyniu. Wymieszaj dobrze pozostałe składniki i tak przygotowaną marynatą polej mięso. Przykryj naczynie folią i odstaw na noc do lodówki.<br />2. Po wyjęciu z lodówki podziel królika na 4 części i umieść w torebkach do pieczenia. Polej każdą część 2 łyżkami marynaty i zawiąż torebki.<br />3. Piecz przez godzinę w piekarniku o temperaturze 200 stopni, co 15 minut przewracając królika na drugą stronę i polewając go marynatą.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8116099526125553139.post-70940039475701259662011-12-15T13:50:00.000-08:002011-12-15T13:51:09.835-08:00Królik z patelniSkładniki:<br />1 królik<br />1 szklanki mąki <br />1 łyżeczka soli<br />1/4 łyżeczki pieprzu<br />1 jajko<br />1 1/2 szklanki wody<br />1 szklanki bułki tartej<br />6 łyżek smalcu<br /><br />Sposób przygotowania:<br />1. Pokrój mięso z królika na mniejsze kawałki. Obtocz je w mieszance z soli, pieprzu i mąki.<br />2. Obtocz je w ubitym jajku i opanieruj w bułce tartej.<br />3. Podsmaż tak przygotowane mięso z królika na smalcu. Dodawaj powoli wody. Duś przez 1 godzinę, dopóki królik nie stanie się miękki.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8116099526125553139.post-62361821629452901302011-12-14T08:29:00.000-08:002011-12-14T08:33:21.304-08:00Pieczony dziki królikSkładniki:<br />1 dziki królik<br />2 łyżki szałwii<br />1 średnia cebula, pokrojona w plastry<br />6 plastrów boczku<br />mąka<br />sól i pieprz<br /><br />Sposób przygotowania:<br />1. Pokrój królika na części. Umieść go w naczyniu z posoloną wodą na ok. 1 godzinę.<br />2. Po wyjęciu z wody osusz mięso, obtocz w mące i posyp solą i pieprzem.<br />3. Ułóż 3 plastry boczku na dnie żaroodpornego naczynia. Połóż na nie królika, posyp szałwią. Pokryj plastrami cebuli i na wierzch połóż resztę boczku.<br />4. Zalej wodą i wstaw na 2,5 godziny do piekarnika o temperaturze 200 stopni.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8116099526125553139.post-74653724968269346322011-12-12T08:26:00.000-08:002011-12-12T08:27:15.941-08:00Potrawka z królikaSkładniki:<br />1 królik<br />6 małych cebulek<br />4 1/2 łyżeczki soli<br />1/8 łyżeczki pieprzu<br />300 g selera<br />400 g marchwi<br />400 g ziemniaków<br />1/2 szklanki mąki<br />1 łyżka pietruszki<br /><br />Sposób przygotowania:<br />1. Pokrój w kostkę seler, marchew. Pokrój królika na mniejsze części.<br />2. Wrzuć królika, seler, marchew, sól, pieprz i cebulki do 2 litrów gotującej się wody. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny, dopóki królik nie stanie się miękki.<br />3. Pokrój ziemniaki w kostkę i dodaj je do potrawki.<br />4. Wymieszaj ze sobą mąkę i 3/4 szklanki wody. Dodaj je do potrawki i gotuj do czasu, gdy zgęstnieje, a ziemniaki będą miękkie. Dodaj pietruszkę.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8116099526125553139.post-77634901727745845682011-12-12T03:37:00.000-08:002011-12-12T03:37:00.871-08:00Królik z jabłkamiSkładniki:<br />1 ćwiartka z królika<br />3 duże jabłka<br />1/2 łyżeczki czarnego pieprzu<br />3 plastry boczku<br />szczypta rozmarynu<br />szczypta szałwi<br />1 por<br /><br />Sposob przygotowania:<br />1. Pokrój jabłko w plastry. To samo zrób z porem.<br />2. Umieść królika na dnie żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem.<br />3. Dodaj zioła, pieprz i pora. Dodaj boczek. Na wierzch połóż plastry jabłka.<br />4. Przykryj wszystko folią aluminiową i wstaw na ok. 1,5 godziny do piekarnika o temperaturze 200 stopni.<br /><br />Smacznego!Unknownnoreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-8116099526125553139.post-26157791431784639622011-12-10T13:08:00.000-08:002011-12-10T13:08:01.034-08:00Wątróbki z królika z grzybamiSkładniki:<br />6 wątróbek z królika<br />1 szklanka wywaru z kurczaka<br />1/4 szklanki krojonych grzybów<br />2 łyżki mąki<br />1 łyżka siekanej cebuli<br />1 łyżeczka pietruszki<br />1/2 łyżeczki soli<br />1 łyżeczka soku z cytryny<br />szczypta pieprzu do smaku<br /><br />Sposób przygotowania:<br />1. Podsmaż cebulę na patelni. W międzyczasie przygotuj wątróbkę.<br />2. Obtocz wątróbkę w mące i dodaj ją na patelnię gdy już cebula będzie miękka. Smaż przez ok. 3 minuty.<br />3. Dodaj grzyby, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj.<br />4. Stopniowo dolewaj wywaru do mieszaniny. Gotuj do czasu, gdy grzyby będą już miękkie.<br /><br />Danie jest już gotowe! Całość możesz posypać pietruszką dla dekoracji.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8116099526125553139.post-28577553693955378142011-12-08T08:08:00.000-08:002011-12-08T08:08:00.413-08:00Królik smażonyPrzepis na królika smażonego na patelni<br /><br />Składniki:<br />1 królik<br />1 jajko<br />1/2 szklanki mąki<br />1/2 szklanki bułki tartej<br />1 łyżeczka papryki<br />sól<br />olej roślinny<br /><br />Sposób przygotowania:<br />1. Pokrój królika na mniejsze kawałki. <br />2. Posyp mięso solą i papryką i odstaw na ok. 30 minut.<br />3. Po upływie tego czasu obtocz mięso w mące, jajku i bułce tartej (w tej kolejności).<br />4. Rozgrzej patelnię i obsmaż królika z każdej strony.<br /><br />Smacznego!Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8116099526125553139.post-12639362411592727582011-12-07T12:31:00.000-08:002012-01-10T08:20:54.894-08:00Królik - informacje ogólneKrólik to jeden z najczęściej goszczących rodzajów dziczyzny na naszych stołach. Nic dziwnego. Przyrządzanie dziczyzny ma w naszym kraju wielowiekową tradycję, zaś królik to jedno z najczęściej występujących w Polsce dzikich zwierząt. Oprócz tego króliki mogą być też hodowane. Już w czasach starożytnych Rzymianie udomowili tego zwierzaka, wykorzystując go do produkcji futer, ale głównie jako źródło mięsa.<br /><br />Królik zawiera w sobie 90% składników przyswajalnych dla naszego organizmu, jego mięso ma w sobie mniej tłuszczu niż mięso z kurczaka. Waga królików dostępnych w sklepach waha się od 1 do 1,5 kilograma, chociaż dzikie króliki mogą osiągać nawet 7 kg masy. W Polsce hodowla królików, choć nieco podupadła po przemianie ustrojowej, konsekwentnie się rozwija, dzięki czemu króliki stają się coraz lepiej dostępnym towarem w sklepach.<br /><br />Królika możemy podzielić na kilka części uwzględniając jakość mięsa. Najsmaczniejszą częścią jest comber. Przypomina on w wyglądzie pierś z kurczaka, a także podobnie smakuje. Innymi częściami królika są: przodek, łapki przednie oraz tylne. Królika można przyrządzić na wiele sposobów. Zwykle przygotowuje się z niego pasztety lub pieczenie. Przepisy na te potrawy i nowe pomysły na przyrządzenie królika znajdziesz na tym blogu. Obok możesz wyszukać przepisy po nazwie lub wybrać te, które zawierają twój ulubiony składnik.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8116099526125553139.post-4586938897865903852011-12-06T19:56:00.000-08:002011-12-06T19:56:00.138-08:00Królik po niemieckuKrólik przyrządzany po niemiecku. Enjoy :)<br /><br />Składniki:<br />królik o wadze ok. 1 kg<br />1 średnia cebula<br />1/2 szklanki mąki<br />1,5 szklanki wody<br />1,5 octu jabłkowego<br />1 łyżeczka goździków<br />3 liście laurowe<br />1/2 łyżeczki pieprzu<br />2 łyżeczki cukru<br />1/8 łyżeczki ziela angielskiego<br /><br />Sposób przygotowania:<br />1. Wymieszaj ze sobą ocet, wodę, przyprawy, zioła i cebulę. Umieść kawałki królika w tak przygotowanej marynacie i odstaw do lodówki na co najmniej 12 <br />godzin.<br />2. Po upływie tego czasu wyjmij królika z marynaty i osusz go. <br />3. Obtocz królika w mące i podsmaż aż do uzyskania przyrumienionej panierki. <br />4. Odlej zbędny olej z patelni. Dolej marynaty i duś królika na wolnym ogniu ok. 1 godziny, do czasu gdy będzie miękki. <br />5. Zdejmij królika z patelni. Teraz możesz przygotować sos z pozostałej marynaty. Dosyp do niej mąkę i goździki. Wymieszaj.<br /><br />Gotowe!Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8116099526125553139.post-58445694542040500442011-12-03T17:33:00.000-08:002011-12-03T08:33:40.913-08:00Kotlety mielone z królikaKrólik w postaci kotletów mielonych. Jeden z moich ulubionych przepisów :)<br /><br />Składniki:<br />1/2 kg mięsa z królika<br />1 jajko<br />1 średnia cebula<br />1 sucha bułka<br />150 ml bulionu z kostki<br />1/2 łyżeczki papryki<br />1 szklanka bułki tartej<br />sól<br />pieprz<br /><br />Sposób przygotowania:<br />1. Namocz bułkę w bulionie i wyciśnij.<br />2. Zmiel mięso, cebulę i bułkę.<br />3. Dopraw mieszaninę papryką, solą i pieprzem, dodaj jajko i wymieszaj.<br />4. Uformuj 8 kotletów i obtocz je w bułce tartej.<br />5. Usmaż kotlety na patelni. Gdy będą już przyrumienione, przełóż je do wysmarowanego olejem żaroodpornego naczynia i wstaw na 10 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8116099526125553139.post-41545033181944164372011-12-02T13:05:00.000-08:002011-12-02T13:08:02.339-08:00Sałatka z królikiemKrólik w sałatce. Sprawdzony przepis wygrzebany z pamięci mej :)<br /><br />Składniki:<br />400 g gotowanego mięsa z królika<br />2 łyżki majonezu<br />3/4 łyżeczki soli<br />1 mały gotowany seler<br />1 łyżeczka pietruszki<br />szczypta pieprzu do smaku<br /><br />Sposób przygotowania:<br />1. Pokrój królika i seler w kostkę. Wrzuć do naczynia.<br />2. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.<br /><br />Sałatkę można podawać zwyczajnie lub np. w liściach sałaty. Smacznego!Unknownnoreply@blogger.com0